Whiskey (Viski)

viski-whiskeyBeseda “viski” izvira iz galščine, ki so jo govorili v visokogorku Škotske,  “uisge beatha” ali “usquebaugh”, kar pomeni “voda življenja”. Viski se na Škotskem destilira že več sto let. Po nekaterih starih zapisih bi naj znanje  destiliranja prinesli Škotsko krščanski menihi misijonarji, vendar po drugu strani ni bilo nikoli dokazano, da morda gorski kmetje niso sami odkrili, kako destilirati žganje iz ječmena. V angleškem jeziku se viski uporablja v dveh različicah: beseda Whiskey v ZDA in na Irskem, beseda Whisky  pa na Škotskem, v Kanadi in v Japonski.

5 glavnih vrst viskija prihaja iz naslednjih držav: škotski (Scotch), Bourbon iz ZDA, irski viski, kanadski viski in japonski viski. O različnih vrstah viskija govorimo predvsem glede na geografsko poreklo oziroma regijo od koder prihaja, glede na postopek destiliranja in glede na uporabljena zrnja.

Viski se destilira iz različnih zrn (koruza, pšenica, rž, oves in ječmen) in je staran v sodih. V osnovnem smislu je viski preprosto destilirano pivo brez hmelja. Zrna so namočena in kvašena, tako da se sladkorji iz zrn pretvori v alkohol. Vsako zrno ima drugačno raven sladkorja. Na primer, koruza ima višjo vsebnost sladkorja kot pšenica ali rž, kar daje viskiju, narejenemu iz koruze slajši okus kot viskiju iz pšenice ali rži. Po pretvorbi sladkorjev v alkohol se proizvodnja viskija razlikuje od proizvodnje piva in gre skozi različne postopke destilacije, odvisno od vrste viskija. Vse viskiji vsebujejo najmanj 40 vol % alkohola.

viski-glenfarclasPri enem največjih zastopnikov alkoholnih pijač v Sloveniji RR Selection, lahko med alkoholnimi pijačami najdete seveda tudi kategorijo viski (https://www.rrselection.com/sl/izdelki/viski) v kateri boste našli res pestro ponudbo ter priljubljene žgane pijače. V kategoriji Viski je prek 200 različnih steklenic. Najcenejši viski v 0,7 l steklenici stane 15€. Za whiskey Johnnie Walker bo potrebno odšteti 22€, podobno ceno ima tudi J&B, za najdražjo steklenico viskija (Family cask 1966 CASK NR. 4198 Sherry Whisky) pa bo potrebno odšteti kar 3.180 €. Gre viski blagovne znamke Glenfarclas, letnik 1966.