Tolmin znamenitosti

Tolmin ponuja ogromno naravnih in kulturnih znamenitosti. Tolmin je znan tudi po pestri zgodovini, ki se je v času prve svetovne vojne odvijala v dolini Soče. Za vse navdušence zgodovine in kulture, priporočamo obisk kraja Tolmin in Tolminskega muzeja. Muzej hrani zelo bogato kulturno dediščino ozemlja Soče in organizira številne raznovrstne razstave. Pohvali se lahko tudi z muzejsko trgovino in  poročno sobo, ki je namenjena za organizacijo manjših porok v kraju Tolmin. V kolikor vas zanima športni turizem v okolici Tolmina kliknite tukaj.

Prvi muzej v kraju Tolmin je bil odprt že leta 1951 in je bil del Coroninijeve graščine v  kraju Tolmin. Sedež muzeja še danes ostaja isti. Pod zbirko Tolminskega muzej spadajo tudi zunanje zbirke in objekti v občini Tolmin, kot je arheološki muzej in temelji rimske hiše na Mostu na Soči, razstave v hiši Simona Gregorčiča in mnoge druge. Poleg omenjenih zanimivosti v občini Tolmin sem spadajo tudi etnološke zbirke za katero je na Tolminskem najbolj znana nemška kostnica ob Sotočju reke Soče in Tolminke.

Priporoča se tudi pohod na manjši hrib nad krajem Tolmin – Kozlov rob, ki je pri domačinih bolj poznan pod imenom Grad. Grad uprizarja kulturni spomenik in zelo poznano rekreativno točko pri domačinih. Na vrhu je idiličen razgled nad krajem Tolmin. Na drugi strani reke Soče se prav tako najde nekaj za navdušence zgodovine. Hrib po imenu Kolovrat je znan zaradi svoje lege, ki sega od Slovenije do Italije in spominja na čas soško fronto, bolj konkretno ohranja tretjo obrambno črto italijanske vojske. Poleg omenjenih značilnosti hrib premore tudi prečudovite razglede na dolino Soče in Tolmin.

Po končanih ogledih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti predlagamo kratek pohod do slapa Beri, ki se nahaja v občini Tolmin, natančneje v vasi Poljubinj. Avto lahko parkirate na parkirišču na vasi in sledite oznakam, ki vas bojo pripeljale do želene točke. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za otroke. Za konec predlagamo, pokušino lokalnih izdelkov kot je sir. V občini Tolmin in dolini Soče je tradicija sirarstva, zato lahko v skoraj vsaki vasi dobite nekaj za pod zob.