Tehnike za učinkovito obrezovanje dreves

obžagovanje drevesObrezovanje dreves je najpogostejši postopek za vzdrževanje in pravilno nego drevja. Drevesa v gozdu ne potrebujejo posebnega urejanja krošenj in vejevja, saj za to poskrbi narava. Drevja v okolici doma oziroma krajinsko drevje pa potrebuje višjo raven nege, da lahko ohrani svojo strukturno celovitost in estetiko.

Nepravilno obžagovanje drevja lahko povzroči trajno škodo ali celo skrajša življenjsko dobo drevesa, zato je pomembno, da storitev opravijo izkušeni strokovnjaki s posebnimi orodji za rezanje. Pogosti razlogi za obžagovanje drevja so v odstranitvi odmrlih vej, izboljšanju oblike in v zmanjšanju tveganj pred padci vej na tla. Rutinsko redčenje krošnje spada pod preventivni ukrep za zdravje in rast drevja.

Najugodnejši čas za obžagovanje drevja

Večino rutinskih del pri vzdrževanju krošnje in drevja, kot je odstranjevanje šibkih, obolelih ali odmrlih vej, je mogoče opraviti kadarkoli med letom. Če obrezovanje dreves opravimo pred spomladansko rastjo, tedaj je rast in zapiranje ran na vejah čim bolj učinkovita in hitra.

Pri tem je pri obžagovanju vejevja potrebno paziti na aktivna obdobja prenosa patogenov, s katerimi se občutljiva drevesa lahko okužijo, če imajo na sveže obrezane veje.

Različne tehnike pri obžagovanju vejevja na krajinskih drevesih

Strokovnjaki za urejanje vrtov in okolice uporabljajo različne tehnike obžagovanja drevja, zato da zagotovijo ohranitev drevja v zdravem, varnem in estetskem stanju. Tako poznamo tehnike kot so:

  • Tehnika čiščenja: odstranjevanje mrtvih, umirajočih, bolnih, šibko pritrjenih vej s krošnje drevja
  • Tehnika redčenja: selektivno odstranjevanje vej, zato da se izboljša struktura in poveča prodor svetlobe in gibanje zraka skozi krošnjo. Pravilno redčenje odpira listje na drevesu in pomaga ohraniti naravno obliko krošnje.
  • Tehnika dviganja: odstranijo se spodnje veje krošnje, zato da se zagotovi prostor za zgradbe, vozila, pešce in drugo.
  • Tehnika zmanjševanja: zmanjša se velikost krošnje iz vseh strani. S to tehniko obrezovanje dreves poteka na sekundarnih vejah in tako pomaga ohranjati obliko in strukturno celovitost drevesa.

V kolikor potrebujete strokovnjake za podiranje dreves, kliknite tukaj: https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-dreves/obrez-dreves-ter-zaganje-in-podiranje-dreves/.