Pregled delovne opreme varuje pred nesrečo

pregled delovne opremeZa večjo varnost pri delu je potrebno imeti primerno opremo. Ker se ta izrabi in poškoduje, je potrebno pred delom opraviti pregled delovne opreme. Vsakič, ko začnemo v podjetju uporabljati novo opremo, jo mora najprej pregledati strokovna oseba. To stori takoj po namestitvi, še preden opremo prvič poženemo in začnemo uporabljati. Ko opravi pregled delovne opreme, nam izda o tem potrdilo o ustreznosti. Če ni ustrezna, jo moramo popraviti ali zamenjati. Če delodajalec tega pregleda ne zagotovi, ga čaka precej visoka kazen.

Ne pregledujejo pa se samo stroji. V pregled delovne opreme sodi tudi pregled ustreznosti električne napeljave v prostoru. Seveda tudi pregled ustreznosti zaščitnih sredstev. Varne za delo morajo biti vse dvigalne naprave v delavnici. Nenazadnje potrebujejo delavci tudi dovolj svežega zraka. Zato se pregleda in preveri tudi kapacitete prezračevalnih naprav.

Včasih kljub vsem varnostnim ukrepom pride do nesreče pri delu. Če je ta nesreča hujša, bo preverjen tudi delodajalec. In če se ugotovi, da je do nesreče prišlo po njegovi krivdi, je kazensko odgovoren. Tako tudi v primeru, da je moral delavec delati z opremo, ki ni bila pravilno delujoča. Ali v primeru, da ni bil pravočasno opravljen pregled delovne opreme. Z pregledi lahko pravočasno odstranimo nevarnost iz okolja.

Ko v podjetje pride inšpekcijska služba, bo inšpektor želel videti potrdilo, kdaj je bil opravljen zadnji pregled delovne opreme. Ko nam pregled opravi strokovna oseba, nam ob tem izda tudi vsa potrebna potrdila. Tako smo lahko prepričani, da je oprema varna. Če ni, pa bo kazensko odgovarjal tudi tisti, ki je izdal neresnično potrdilo.