Kamini na pelete, sodoben način ogrevanja

kamini na peleteOd najstarejših časov do današnjih dni je človek iskal najboljše načine za ogrevanje svojih bivalnih prostorov. Posebno očiten je bil napredek na področjih, katere zaznamujejo nizke zunanje temperature. V ta namen je vedno znova odkrival naprednejše inačice predhodnih rešitev ali pa poiskal ustrezne nove alternative. Kamine na pelete mnogi razumejo kot prijetno popestritev doma, hkrati pa zelo dobro ekonomsko rešitev ogrevanja notranjih prostorov.

Samo ogrevanje se je na ta način spreminjalo, v mnogih primerih pa tudi vračalo v preteklosti že odkrite načine.

Kamini na pelete so tako v mnogih primerih novost, obstajajo pa tudi že izkušnje z uporabo. Gre za sodoben način izkoriščanja energije lesa. V preteklosti so klasični načini, ki so še vedno prisotni, nudili praktično edino možnost uporabe.

Tako so danes zelo pogosta spoznanja, da je potrebno razmišljati o uporabi obnovljivih virov. Ti viri so praktično neizčrpana možnost izkoriščanja energije. Kar je bistveno drugačna značilnost, kot to velja za danes priljubljene druge energente, katerim globalne zaloge po predvidevanjih ne bodo neizčrpne, ampak se čez nekaj desetletji znajdemo pred izčrpanjem vseh zalog.

Sicer se bo mogoče črpanje teh virov energije lahko preneslo na nekatere alternative, ki so že danes znane. Vendar je problem vseh teh alternativ stroškovna ustreznost. Na drugi strani smo v naši deželi lahko ponosni z bogatimi zalogami lesa. Slovenija velja za eno najbolj gozdnatih dežel Evrope. Kar pomeni, da ima ta vir energije velik potencial za prihodnost.

Seveda je izkoriščenost odvisna od gospodarnosti. Sama gospodarnost se na eni strani tiče izkoriščanja gozdov in gospodarjenja z njimi, na drugi strani pa uporaba, ki strmi k čim večjemu izkoristku.

Postopoma so preko napredka in razvoja odpravili poglavitno hibo takšnega načina ogrevanja. Napredek in razvoj je na en strani pogojeval trg energentov, na drugi pa želja po izboljšanju izkoristka, ki je značilen za klasične načine. Ti so v mnogih primerih predstavljali številne težave, zaradi katerih so se uporabniki odločali za druge alternative, katere so nudile boljše rešitve.