Posteljnina, volna in puh ter pravice živali

posteljnina dormeoZanimivo, kako ignorantski smo ljudje. Po eni strani trdimo, da imamo radi živali in se zgražamo nad divjimi lovci, zaradi katerih so nosorogi na robu izumrtja, po drugi strani pa tudi sami uporabljamo izdelke, ki so živalskega izvora in tako za najbolj zagrizene zagovornike živali povsem neetični. Sama sem že dolga leta vegetarijanka, vendar moram priznati, da se v moji omari kljub temu najde usnjena jakna in nekaj parov usnjenih čevljev. Pred kratkim pa sem se zamislila tudi nad tem, kakšna je moja posteljnina. Da bi vedela, kakšna posteljnina se trenutno sploh prodaja, sem v iskalno polje na Googlu vpisala Dormeo posteljnina.

Zakaj prav posteljnina? Zaradi tega, ker je toliko govora o tem, da je naravno za človeka najboljše. Tako naj bi bili najboljši tudi posteljnina iz prave ovčje volne ter posteljnina, polnjena s puhom.

Doslej o tem nisem razmišljala in vrsto let sem kot »najboljšo« nosila puhovko, ki me je pozimi dobro grela, spala pa sem pokrita z odejo, v kateri je pravi puh. Nato pa sem nekega dne brala članek o tem, kako pravzaprav ravnajo z živalmi na farmah, ki so namenjene pridobivanju volne oziroma gosjega in račjega perja. Nič kaj prijetno se nisem počutila. Še posebej me je zmotil zapis enega od proizvajalcev, da pridobivajo puh na human način, kar pomeni, da perutnine ne pitajo prisilno in da živali nikoli ne oskubijo pri živem telesu.

Naj bi me to pomirilo? Vsekakor ne. Moja posteljnina ni nič bolj »humana« zato, ker vem, da race in gosi najprej pokončajo, šele nato pa jim populijo perje.
Ja, prav ste uganili. Nič več nisem ponoči pokrita s puhasto odejo in ko bo letos čas za nakup nove bunde, zagotovo ne bom izbrala tiste, ki je polnjena s puhom. Nenazadnje imamo dovolj umetnih materialov, ki so ravno tako (ali še bolj) učinkoviti pri zaščiti telesa pred mrazom. Race in gosi imam pač raje, če plavajo na jezerih in rekah.