Fitnes oprema – klasične ali bolj inovativne uteži?

fitnes oprema liveactiveVčasih je bila domača fitnes oprema omejena na dve vrsti uteži. Na velike uteži, na katere dodajamo kolute in so bile nekoč bolj v domeni moških, ter na male uteži oziroma ročke, s katerimi so se vadbe pogosteje lotile tudi ženske. Danes te razlike pogosto ni več opaziti in tudi ženske pogosto delajo počepe, izpadne korake in druge vaje z veliko utežjo. Predvsem pa se je fitnes oprema (velik izbor fitnes opreme po ugodnih cenah najdete na naslovu http://www.liveactive.si/fitnes-oprema/) tudi na področju uteži precej razvila in predvsem po zaslugi sodobnih vadb kot je crossfit smo dobili tudi uteži v obliki zvona ali »čajnika«, uteži v obliki težkih žog oziroma »medicink« in podobno.

Kakšne uteži je najbolje izbrati? Fitnes oprema mora biti raznovrstna, da lahko izvajamo čim več različnih vaj, na čim bolj različne načine. Enako velja za uteži. Pri nekaterih vajah vam bo prišla prav velika utež, pri drugih utež z ročajem, pri tretjih pa ročke. Vsekakor je izbira vaj odvisna od tega, kakšne vaje so vam pri srcu in za kakšen program se boste odločili – načeloma pa vam daje vsaka vrsta uteži precej možnosti uporabe.

Če bi morali govoriti o tem, kakšne uteži so dejansko najboljše, pa lahko zagotovo trdimo eno: najboljša utež je vaše lastno telo. Sodobna fitnes oprema lahko poskrbi, da boste njegovo maso lažje obvladali, ali pa mu maso še pridoda. A zagotovo ni potrebe, da skrbite za bicepse z dragimi utežmi, če za začetek ne obvladate lastne telesne mase in ne zmorete narediti nekaj preprostih sklec. Pričnite torej tu, pri lastnem telesu. Začetna fitnes oprema naj bodo ročke, ki pomagajo pri sklecah, drog za visenje ter dvigovanje v vesi, morda klop za dvigovanje trupa leže na trebuhu in na hrbtu, s pomočjo katere boste skrbeli tako za trebušne kot hrbtne mišice in mišice stegen ter zadnjice. Šele nato se posvetite izbiri uteži, ki bodo naredile vadbo za vas še bolj intenzivno.