Reševanje zoba: kako nam lahko pomaga endodontsko zdravljenje?

Ko se zob poškoduje, je to lahko stresna in boleča izkušnja. Na srečo obstaja rešitev, ki pomaga rešiti zob, imenovana endodontsko zdravljenje. Endodontsko zdravljenje (za več informacij kliknite tukaj), znano tudi kot zdravljenje koreninskih kanalov, je postopek odstranjevanja mehkega tkiva zoba, čiščenja morebitne okužbe in polnjenja koreninskih kanalov s posebnim materialom za zaščito in ohranitev zoba. Ta vrsta zdravljenja ne le pomaga rešiti zob pred nadaljnjimi poškodbami, ampak lahko tudi izboljša splošno zdravje vaših ust.

Endodontsko zdravljenje se pogosto uporablja za zdravljenje kariesa, okužb in travm. Do gnilobe lahko pride, ko se hrana in bakterije nabirajo v razpokah vašega zoba. Do okužbe lahko pride, ko se bakterija razširi na pulpo zoba, kar lahko povzroči bolečino in oteklino. Travmatična poškodba, kot je odkrušenje ali razpoka, lahko povzroči poškodbo zobne strukture in živca.

Ko se sklenina zoba poškoduje, se lahko zgornja plast zoba odlomi, kar razkrije dentin in pulpo. Če se pulpa okuži, lahko pride do abscesa, ki je gnojni žep. Zobozdravnik lahko nato priporoči endodontsko zdravljenje kot edini način za ohranitev zoba.

Med endodontskim zdravljenjem bo zobozdravnik iz zoba odstranil morebitno okuženo pulpo in bakterije. Nato bodo koreninske kanale zapolnili s posebnim materialom za zaščito in ohranitev zoba. Ta material se imenuje gutaperča. Ko je gutaperča nameščena, bo zobozdravnik zatesnil koreninske kanale z zobnim cementom.

Celoten postopek endodontskega zdravljenja običajno traja dva do tri obiske. Med prvim pregledom bo zobozdravnik predel anesteziral, da ga pripravi na zdravljenje. Okuženo območje zoba bomo nato odstranili in votlino očistili. Zobozdravnik bo nato zapolnil koreninske kanale z gutaperčo in zob zalil z zobnim cementom.

Pri drugem pregledu bo zobozdravnik pregledal zob in se prepričal o uspešnosti zdravljenja. Za zaščito zoba lahko pacientu namestijo tudi krono ali mostiček.

Endodontsko zdravljenje je odlična možnost za paciente, ki želijo rešiti poškodovan zob. Ne samo, da pomaga ohraniti zobe, ampak lahko tudi izboljša splošno zdravje ust. Če imate zobozdravstvene težave, se takoj obrnite na svojega zobozdravnika za zdravljenje.